Na Fanpage Lasy Państwowe na Facebooku czytamy:
Brudzą palce, buzie, wszystko, co napotkają na swojej drodze, a i tak je uwielbiamy, mowa oczywiście o jagodach.🫐
A ponieważ w lesie mamy zdecydowanie jagodowy czas to na śniadanie proponujemy przepis na JAGODZIANKI 😉 🫐🥐
🥛 220 ml ciepłego mleka 3,2 %
🧈 80 g masła
🥚 1 jajko
🥛 500 g mąki (typ 405 albo 550)
🥛 70 g cukru
🥐 45 g świeżych drożdży, albo 2 opakowania drożdży suszonych
🧂 szczypta soli🫐500 g jagód
Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie ponownie zagniatamy i dzielimy na mniejsze fragmenty, które rozwałkowujemy i nadziewamy jagodami z odrobiną cukru. Formujemy kształt naszej jagodzianki. 🫐🥐Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C, przez 45 min.
Po ostygnięciu bułeczki smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. 🫐🥐
Nie pozostaje nic innego jak życzyć SMACZNEGO 😉
Pokażcie w komentarzach Wasze jagodzianki 😉
Fot. Malwina Sokołowska
#jagodowelove #jagodowytydzień
Poniżej wideo
Jeśli wideo się nie wyświetla to spróbuj obejrzeć je na tej stronie
Źródło https://m.facebook.com/LasyPanstwowe/
Powiązane wpisy:
- Rogoźnianka na okładce „Przyślij Przepis” 24/11/2014
- Uwaga na fake newsy! Kot domowy w świetle przepisów prawa NIE JEST inwazyjnym gatunkiem obcym 15/07/2022
- Posypały się kolejne mandaty za nieprzestrzeganie nowych przepisów 07/04/2020