Tydzień z kuchnią fińską.
Kuchnia fińska – sztuka kulinarna Finlandii; ogół potraw i napojów charakterystycznych dla tego kraju. Łączy dania tradycyjne i haute cuisine z nowoczesną kuchnią w stylu kontynentalnym. Ryby i mięso odgrywają ważną rolę w tradycyjnych fińskich potrawach z zachodniej części kraju, a dania z części wschodniej tradycyjnie bazują na różnych warzywach i grzybach. Fińska kuchnia często używa pełnoziarnistych produktów (żyto, jęczmień, owies) i jagód (np. borówki, brusznice moroszki i owoców rokitnika). Czytaj więcej na tej stronie
Tu znajdziesz też więcej informacji o kuchni fińskiej.
Przepisy na różne potrawy kuchni fińskiej znajdziesz na tej stronie oraz na tej.
Źródło pl.wordpress.org
foto: Autorstwa Htm – Praca własna, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2895684
Powiązane wpisy:
- Kuchnie Świata: Kuchnia albańska 12/07/2021
- Kuchnie Świata: Kuchnia ukraińska 03/01/2021
- Kuchnie Świata: Kuchnia duńska 16/03/2021
Zachęcamy do udziału w sondzie. Aby wziąć w niej udział, należy odpowiedzieć na następujące pytania: Co mi się podoba w gminie Rogoźno? Co mi się nie podoba się w gminie Rogoźno? Co zmieniłbym/zmieniłabym w gminie Rogoźno? Sonda dostępna jest na tej stronie.
Zachęcamy też do udziału w Quizie: Jak dużo wiesz o gminie Rogoźno? Odpowiedz na pytania i sprawdź swój wynik. Quiz zawiera 52 pytania. Po wypełnieniu Quizu ukażą się prawidłowe odpowiedzi wraz z dodatkowymi informacjami dotyczącymi pytania. Aby przejść do Quizu kliknij tutaj