Tydzień z kuchnią włoską.
Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Czytaj więcej na tej stronie
Przepisy na różne potrawy kuchni włoskiej znajdziesz na tej stronie
Źródło pl.wikipedia.org
Powiązane wpisy:
- Kuchnie Świata: Kuchnia chińska 13/12/2020
- Kuchnie Świata: Kuchnia węgierska 20/12/2020
- Kuchnie Świata: Kuchnia grecka 23/11/2020